Nahkalompakko Classic

Syyskuu 05, 2017

Nahkalompakko Classic on Luavan ensimmäinen nahkatuote. Itseasiassa kyseinen lompakko on syy siihen miksi Luava ryhtyi tekemään nahkatuotteita. Tämä vanha ystävä ansaitsee siis hieman lisähuomiota, joten mennään tuotteeseen hieman syvemmälle.

Nahkalompakko Classicin synty

Nahkalompakko Classic sai alkunsa omasta nahkalompakon tarpeestani. Etsin pitkään käsintehtyä yksinkertaista lompakkoa, joka ei sisältäisi vetoketjua tai sataa taskua. Kun kyllästyin etsimiseen, ostin laadukasta jakkihärän nahkaa, tarvittavat työkalut nahantyöstöä varten ja menin työpajalle. Muotoilu oli ollut jo pitkään mielessä: avattava lompakko, jossa on kaksi taskua. Yksinkertaista, mutta kaunista.

Minimalistinen muotoilu on tästä lähtien ollut Luavan kulmakivi. Mitä tahansa kehitänkin, niin lopputulos on yksinkertainen ja käytännöllinen. Monimutkaisissa lompakoissa on niin paljon liikkuvia osia, jotka saattavat ajan kanssa antaa periksi. Esimerkiksi vetoketju on oman kokemukseni mukaan aina ensimmäinen osa, joka menee rikki, jonka takia sellaista ei tässä lompakossa ole. Myös kolikkotasku on jätetty pois, sillä käteisen käyttö vähenee jatkuvasti.

Käsityö

Nahkalompakko Classic (ja muut Luavan tuotteet) on tehty alusta loppuun käsin, jotta jokainen neulanveto olisi huolellisesti tehty. Käsintehtynä jokainen tuote saa hieman omanlaisen ilmeen, joka tekee lompakosta ainutlaatuisen, mutta mitä käsityö Luavan lompakoissa käytännössä tarkoittaa?

Luava käsityö nahkalompakko classic

Kaikki alkaa siitä, että leikkaan suuresta nahanpalasesta oikeankokoiset osat lompakkoon. Olen tehnyt lompakoiden osien muotoiset puupalaset malliksi nahan leikkausta varten, joten käytän tätä puupalasta mallina kun leikkaan mattoveitsellä oikeankokoiset osat tuotteeseen. Tämän jälkeen merkkaat ompelurajan siihen tarkoitetulla työkalulla, jotta ommel olisi kaikissa tuotteissa yhtä etäällä nahkapalasen reunasta. Sen jälkeen ompelurajan mukaan teen reijät ompeleelle. Tähän käytän haarukan näköistä työvälinettä, jolla saan kaikkien reikien välit yhtä suuriksi.

Luava nahkalompakko classic käsityö

Kun reijät ovat valmiit, siistin nahkapalojen reunat. Sitten tulee Luava-logon vuoro. Sen teen käsiprässillä ja logosta tehdyllä stanssilla. Siinä pitää käyttää yllättävän paljon voimaa, jotta logo painautuu nahkaan hyvin.

Luava kotimainen käsityö

Stanssaamisen jälkeen suojaan nahan omatekemällä mehiläisvahalla, joka antaa sille myös miellyttävän käsituntuman. Mehiläisvahaa kannattaa oma-aloitteisesti lisätä omaan nahkatuotteeseen, jos nahka alkaa tuntua kuivalta. Siihen käy toki myös nahkarasva tai -balsami. Sitten alkaakin ompeleminen.

Luava käsityö kotimainen

Tämä työvaihe on lopputuloksen yksi näkyvimmistä vaiheista. Teen sen vahatulla langalla, joka luo kitkaa ompeleelle. Se pitää palaset jämäkästi kasassa ja on erittäin kestävää materiaalia. Ompelutekniikka on satulatikkaus-tekniikka, jossa ompelen langan ensin alusta loppuun ja takaisin. Se tekee ompeleesta erittäin kestävän, eikä se anna periksi kovassakaan käytössä. Piilotan langan päädyt saumoihin, ettei ne tule näkyviin lopullisessa luomuksessa. Poltan myös langan päädyt, jotta ne pysyvät piilossa ja eivät lähde purkautumaan. Sen jälkeen pyöristän tuotteen kulmat (jos pyöristäminen kuuluu kyseisen tuotteen "reseptiin") ja viimeistelen hieman reunoja. Tämän kaiken jälkeen tuote (tässä tapauksessa Nahkalompakko Classic) on valmis.

Tämän lompakon tekemiseen menee siis hyvä tovi, mutta sehän ei haittaa, koska lopputulos on mieleinen. Tämän tuotteen ulkonäkö on ominainen Luavan minimalistiselle muotoilulle.

Myös Partioaitta on huomannut Luavan tuotteet, koska he ottivat tätä kyseistä lompakkoa Korttikotelon kanssa myyntiin yhdeksään liikkeeseen. He arvostavat kotimaista käsityötä ja myös kuluttajat alkavat arvostaa sitä koko ajan enemmän. Sen takia haluan tarjota kaikille laadukkaita käsintehtyjä tuotteita jokapäiväiseen käyttöön, jotta maailma ei olisi pullollaan bulkkitavaraa. Jos arvostat näkemystäni, niin käy selailemassa Luavan tuotteet tästä, jos sieltä vaikka löytyisi sinulle tai lahjaksi jokin mieleinen luomus.

Kiitos ajastasi ja mukavaa viikon jatkoa,
Juuso

Osallistu kommentoimalla!

Kommenttisi hyväksytetään ennen julkaisua.


Lua lisää tarinoita:

Jos metsään haluat mennä nyt, niin mene.
Jos metsään haluat mennä nyt, niin mene.

Syyskuu 04, 2017

Tahdotko metsään patikoimaan, mutta se jää usein vain ajatuksen tasolle? Se ei vaadi juuri mitään toteutuakseen.

Lue koko tarina →

Partioaitta x Luava
Partioaitta x Luava

Elokuu 28, 2017 1 kommentti

Partioaitta ja Luava aloitti yhteistyön tuomalla Nahkalompakko Classicin ja Korttikotelon tuotevalikoimiin. Lisäksi Luavalla on suunnitelmissaan laajentaa toimintaansa mm. reppuihin.

Lue koko tarina →

Nahkalompakko Traveller
Nahkalompakko Traveller

Maaliskuu 29, 2017

Esittelyssä reissaajan luotettavin matkakumppani: Nahkalompakko Traveller. Julkaisussa myös tietoa uudesta jälleenmyyjästä.

Lue koko tarina →